22 Nisan 2020 Çarşamba

TürkHaber Gazetesi'nde Yeni Yazım

Corona Sonrası Moda Nasıl Değişecek?https://www.turkhabergazetesi.com/makale/corona-sonrasi-moda-nasil-degisecek-5861

Dünyayı adeta esir alan Corona salgını, yeni dünyanın şekillenmesinde önemli bir rol oynayacağını her fırsatta gösteriyor. Geleneksel moda anlayışındaki kalıpları bir bir kıran sanal defilelerden, sanal koleksiyonlara kadar birçok fütüristik yaklaşım, yeni modanın detaylarını belirten ilk adımlar olarak büyük ilgi görüyor. Alibaba.com üzerinden yapılan 6 dakikalık sanal defile, dünyada 11 milyondan fazla görüntülenme sayısına ulaşarak, bunun en güzel örneğini ortaya koyuyor. Peki, salgın tamamen bittikten ve hayat normale döndükten sonra, moda dünyası eskisi gibi olacak mı? Bizi nasıl bir moda anlayışı bekliyor? Gardırop detoksları evde kalınan sıkıcı zamanları değerlendirmek için çoktan yapıldı bile… Peki, dolaplardan çıkarılan elbiselerin, ayakkabıların, çantaların yerini şimdi ne alacak?

Yalın ve İddiasız Tasarımlar Normal Halimiz

Yeni moda ekolünde görünen o ki daha yalın ve iddiasız modeller, daha fazla insan tarafından tercih edilecek. Artık pullu ve payetli, ışıltılı, gösterişli giysiler tarihte kalacak. Giysilerde model trendlerinden önce, materyal seçimi öncelikli olacak. Öyle ya; Corona günlerinde alıştığımız minimumda 60 derece yıkama sıcaklığına tahammül edecek iplik ve dikiş özellikli giysiler artık daha fazla tercih edilir olacak. Ayakkabılar, çantalar ve bütün her şey; daha çok işlevsel daha az model öncelikli olacak.

Az Eşya Çok Huzur Dönemi Başlıyor

Corona salgını nedeniyle karantinada olan birçok insan, aslında ne kadar az eşya, giysi, takı ve makyaj malzemesiyle mutlu olabildiğini çoktan keşfetti… Hâl böyleyken şimdi artık yeniden eskiye dönmek ve kullanmayacağınız eşyalara yatırım yapmanın da devri çoktan kapandı diyebilirim. Az giysi ile normalde kullandığınız çok sayıda alternatiften daha fazla kombin yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet; çünkü seçenekler aslında kısıtlı gibi dursa da doğru renkleri gardırobunuzda biriktirerek sayısız kombin ortaya çıkarabilirsiniz. Birbiriyle uyumlu, daha sade, gösterişsiz, iddiasız parçaları bir araya getirerek kendi özgün stilinizi yaratabilir ve fütüristik moda dünyasına kolayca ayak uydurabilirsiniz. Seçeceğiniz parçalarda, renk uyumunu ve materyal kalitesini öne almaya dikkat etmeniz işin en önemli kısmı aslında….

Markalar Daha Kaliteli Ürünler Üretmek Zorunda

Şimdiye kadar sadece markası ya da modeli için tercih edilen birçok ürün, yeni dönemde artık kendine yer bulamayacak. Az önce de bahsettiğim gibi, defalarca yıkamaya karşı dayanıklı, deforme olmayan kumaşlar ve işçilikler olmazsa olmaz ürün kriterleri arasında olacak. Dolayısıyla piyasadaki mevcut markalardan bu standartları ikinci plana atanlar, belki de moda dünyasına elveda demek zorunda kalacaklar. Ürünler son derece yüksek kalite standartlarında üretilmek zorunda kalınacağından, uzun yıllar bozulmadan, deforme olmadan ve üstelik yalın tasarımları sayesinde demode olmadan kullanılabilecek. Siz aynı ürünü yıprandığı için değil, sadece artık giymek istemediğiniz için elden çıkarmak isteyebileceksiniz. Bu durumda da nitelikli bir ikinci el giysi piyasası oluşacak. Günümüzde yine çokça rağbet gören ikinci el kıyafetler, artık daha da yaygınlaşacak ve bu anlamda gerek e-ticaret siteleri üzerinden gerekse ufak çaplı da olsa fiziki mağazalar yoluyla satışların artacağına inanıyorum.

DIY’in Yükselişi

İnsanların el emeği ve geleneksel giyim tarzına daha fazla yönelmeye başlayacağı, şimdiden görülüyor. El dikişi ve emekle üretilmiş parçalar, giderek dijitalleşen sanal dünyaya karşı durmak isteyen insanlar tarafından elinden tutulup ayağa kaldırılacak. Sağlam işçilikle ve tamamen kendi becerinizle yapacağınız giysiler, size manevi bir haz da sunacağından, bu konuda çok sayıda uzaktan eğitim ve sanal kursların açılacağına da inanıyorum. Hızla gelişen dijital çağa, moda dünyası aynı zamanda evde kullanılan 3D yazıcılarla da kolayca adapte olacak. İnsanlar artık basitçe hazırladıkları kalıplar yardımıyla, kendi günlük kıyafetlerini evlerinde kendileri hazırlayıp kullanabilecekler.

Hem Rahat Hem Şık

Salgın sebebiyle daha fazla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde, rahat kıyafetlerin özgürlüğünün de farkına vardık. Artık içinde kendimizi rahat hissetmediğimiz, özgürce hareket etmemize imkân vermeyen kıyafetlerin daha az tercih edileceğini, fonksiyonel ve aynı zamanda şık ürünlerin daha fazla tercih edileceğine inanıyorum. Esnek çalışma modelinin salgın sonrasında da yaygınlaşmaya devam edeceğini ve insanların hem iş hem de eve aynı anda adapte olabileceği, rahat ve şık kıyafetlerin daha fazla tasarlanacağı da açıkça görünüyor. Buruşup kırışmayan kumaşlar, yumuşak dokulu ve rahat giysiler, artık sadece sportif amaçlı olarak kullanılmayacaklar.
Modanın yeni yüzüyle tanışmaya hazırlanın; çünkü hiç ummadığınız kadar hızlı geliyor. Alıştığınız ve öğrendiğiniz tüm moda anlayışlarını unutmaya hazırlanın ve son olarak yazımı çok sevdiğim bir film repliği ile bitiriyorum:
“Gerçekte çekici olmak, çekici giyinmenin tam tersidir. Bu çok değerli bir bilgidir ve öylece herkese verilmez.”   Destination: Wedding (2018)
Sevgiler
Filiz HAS
Moda ve İçerik Editörü
Instagram: @me.filizhas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder