10 Mart 2018 Cumartesi

Stresle Başa Çıkılabilir Mi?



Stres, hayatın içerisinde karşılaştığımız sorunlara verdiğimiz tepkilerin ortak adı. Sorunun kendisinden çok, ruhumuzda yarattığı endişe ve korku sebebiyle ortaya çıkıyor. Oysa, stres ile başa çıkmak mümkün. Hayatın sorunlar ve onların çözümlerinden ibaret olduğunu kabul etmekle işe başlayabiliriz. Sorunlar karşısında sakin kalmayı başarabilirsek aslında stresin yönetilebilir bir duygu durumu olduğunu fark edebiliriz.

Hangi Durumların Bizi Strese Soktuğunu Tespit Edelim

Günlük hayatın içerisinde, hangi durumlarla karşı karşıya kaldığımızda strese meyilli olduğumuzu tespit etmekle, stres yönetimini başlatmış oluyoruz. Zira, karşı karşıya kaldığımız olumsuz etken, aslında muhtemelen daha önce de karşılaştığımız ya da olma ihtimali bulunan seçeneklerden meydana geliyor. Eğer, durum daha önce de karşılaştığımız bir stres oluşturucu neden ise, o zaman bu sorunun nasıl üstesinden geldiğimizi hatırlayabiliriz. Böylece, daha önce ürettiğimiz bir çözümün yeniden faydalı olabileceğini de düşünerek, hissettiğimiz stres duygusunun hafiflemesini sağlayabiliriz.


Sağ Duyulu Düşünce Kalıpları Geliştirelim

İçinde bulunduğumuz durumun ne kadar kötü olduğunu söyleyen iç sesimize rağmen, her şeyin yolunca gireceğini söyleyen sağ duyumuzun sesini yükseltelim. Çünkü pozitif bir düşüncenin gücü, negatif bir düşüncenin gücünden yüz kat daha güçlüdür. Bizi strese sokan durumla karşılaştığımızda, olumlu düşünceler üretmeye başlayana dek hiçbir karar almamaya özen göstermek de stres yönetiminin en önemli aşamalarından birini oluşturuyor. Pozitif düşünce gücünü harekete geçirmenin en önemli formülü ise kendi iç sesinizle yüksek sesle konuşmak: " Sen bunu başarabilirsin, daha önce de başardın.!"


Strese Neden Olacak Olayları Ön Görelim

Strese girmemize neden olacak durumları önceden belirleyip, bunu engellemenin mümkün olduğu durumlarda, önlem almak aslında stresi yönetmenin en önemli aşamalarından birini oluşturuyor. Zaman yönetimi aynı zamanda stres yönetimini de beraberinde getiriyor. İşlerinizi belirli bir program dahilinde düzenler, randevularınıza olması gerekenden en az yarım saat daha önce gidebileceğiniz gibi yola çıkar ve işlerinizi günü gününe bitirmeyi alışkanlık haline getirirseniz, muhtemelen stresten oldukça uzak kalabileceğinizi söyleyebilirim.
Stresi yönetmek, ruh ve beden sağlığınıza olumlu yönde katkı sağladığı gibi başarılı bir iş hayatı için de ciddi anlamda yararlar sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder